Detoks dla zdrowia i umysłu
Oczyszczanie organizmu z toksyn za pomocą diety to detoks. Kiedy najlepiej go zastosować? Nie ma takiej reguły. Detoks możemy rozpocząć niezależnie od pory roku ani stosowanej przez nas diety. Co powinniśmy zrobić, aby wdrożyć zasady detoksu w życie – zaopatrzyć swoją lodówkę w dużą ilość warzyw i owoców – najlepiej ekologicznych.
Detoks to nic innego jak oczyszczenie organizmu z toksyn i szkodliwych substancji przemiany materii za pomocą diety. Jak go stosować na co dzień? Dziś odpowiemy na to pytanie i rozwiejemy wszystkie twoje dietetyczne wątpliwości.
Detoks najlepiej rozpocząć od wypicia dużej szklanki zielonego soku ze świeżych warzyw i owoców. Jeśli nie posiadasz w domu wyciskarki wyjmij i odkurz starą sokowirówkę, na dobry początek powinna wystarczyć. Do soku dodaj kilka kropel oliwy; tłuszcz jest bowiem nośnikiem, który dobrze wchłania witaminy takie jak A, D, E i K.
Przygotowany sok będzie dla ciebie wspaniałym źródłem błonnika pokarmowego, który pęcznieje w jelitach i wzmaga uczucie sytości na dłużej. Zimą miksturę możesz uzupełnić np. rozgrzewającymi przyprawami takimi jak imbir, goździki, cynamon, chilli i kardamon.
Pamiętaj, świeżo wyciskany sok może stanowić pierwsze małe danie śniadaniowe, które w zupełności wystarczy jako uzupełnienie kaloryczne przed aktywnością fizyczną (np. porannymi biegami) lub pierwszym śniadaniem. Jednocześnie nie przepełnia naszego żołądka, dzięki czemu czujemy się lekko i zdrowo.
W planie diety najlepiej uwzględnić warzywa, które nie wywierają zbyt dużego wpływu na poziom cukru w organizmie a dostarczają mnóstwo niezbędnych witamin i składników mineralnych. Do takich warzyw należą awokado, cytryna, rośliny liściaste takie jak jarmuż, szpinak, roszponka – nie zapomnij wpisać ich na swoją listę pozytywnych produktów spożywczych.
Dieta, która zakłada detoks nie może być oparta jedynie na warzywach i owocach a także nie powinna to być dieta oparta na głodówce. Najbezpieczniejszym rozwiązaniem dla zdrowia jest wprowadzenie do zwykłej, standardowej diety takich posiłków jak soki (mogą one stanowić dwa spośród pięciu bardziej obfitych posiłków).
Wprowadź do diety orzechy!
Powszechne kampanie zachęcające do spożywania różnego rodzaju orzechów najczęściej brzmią „jedz garść orzechów dziennie – codziennie”; co oznacza, że spożycie w ciągu dnia jednej garści orzechów np. włoskich lub laskowych zapewnia organizmowi w ciągu dnia odpowiednią ilość substancji w nich zawartych. Orzechy obfitują w NNKT (niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe) oraz błonnik pokarmowy, nie zwierają cukru.
Mięso, drób i chude wędliny
W detoksie cukrowym chude mięso jest wskazane do spożycia ponieważ nie zawiera cukru, dodatkowo odznacza się małą zawartością nasyconych kwasów tłuszczowych.
Antyoksydanty to podstawa w detoksie!
Istotne dla oczyszczenia naszego organizmu jest spożywanie na co dzień antyoksydantów – witamin, które najczęściej występują w owocach i warzywach. Zaliczamy do nich między innymi witaminę A i E, cynk oraz witaminę C. Najlepszym źródłem łatwo przyswajalnego cynku są produkty mięsne. Substancje zwane antyoksydantami skutecznie zmiatają wolne rodniki, wpływają na poprawę odporności naszego organizmu oraz chronią nas przed powstawaniem infekcji.