Czy współczesna pszenica może być szkodliwa?

Czy współczesna pszenica może być szkodliwa?

Współcześnie uprawiane formy pszenicy dają dziesięciokrotnie większe plony niż było to w starożytności. Czy wiecie jakie były pierwsze dzikie odmiany pradawnej pszenicy uprawnej? To zapomniane dziś gatunki: samopsza oraz płaskurka – prababcia współczesnej pszenicy. Obok nich na polu rosły także zboża takie jak orkisz oraz pszenica kamut. Przez kolejne tysiące lat pszenica ewoluowała, była poddawana hybrydyzacji, miała być bardziej odporna na suszę, szkodniki oraz trudne warunki atmosferyczne a także miała mieć lepsze walory smakowe i organoleptyczne bardzo cenione we współczesnym piekarnictwie. Pszenica przez lata była modyfikowana w celu zmaksymalizowania upraw i zbiorów. Lata 60 XX wieku to schyłek zbiorów pradawnej pszenicy i zwycięstwo formy uprzemysłowionej. Wielu z nas nie miało już okazji poznać pełnych ziaren pszenicy bogatych w cenne witaminy i składniki mineralne dla organizmu.

Nowe zmodyfikowane genetycznie plony pszenicy, które spożywamy w większości współczesnych produktów spożywczych w Polsce i na świecie nie odbijają się dzisiaj dobrze na stanie naszego zdrowia. Drobne ziarna pradawnej pszenicy, które osiągały niegdyś wysokość powyżej 1 m nie dawały się łatwo oddzielać od plew. Obecnie ziarna pszenicy nie przylegają już w takim stopniu do łodygi, przez co są z łatwością oddzielane od plew już w czasie zbiorów. Dochodzić może wówczas do zanieczyszczeń zboża (nawozami i środkami ochrony roślin). W konsekwencji tego zjawiska coraz częściej spotykamy się z występowaniem alergii pokarmowych, nietolerancją glutenu itp.

pole pszenicy

Ziarna płaskurki, orkiszu oraz samopszy są obecnie uprawiane z wielką starannością, rosną na ubogich glebach i nie potrzebują sztucznych nawozów. Łupina nasienna jest chroniona podczas zbiorów, aby nie była za wcześnie oddzielona od plew oraz, by nie doszło do zanieczyszczenia plonów. Proces ten jest również niezwykle ważny dla zachowania wielu cennych składników pokarmowych. Gluten z odmian płaskurki i samopszy jest lepiej przyswajany przez organizm, składniki odżywcze mają niezmienioną strukturę, co dodaje organizmowi więcej zdrowia i witalności. Współczesna pszenica nie reprezentuje takiego stanu, gluten w niej zawarty może przyczyniać się do powstawania wielu przewlekłych schorzeń choćby takich jak choroba trzewna zwana celiakią. Na portalu plan dieta.pl postaramy się ułatwić nieco życie naszym bezglutenowcom przedstawiając proste i szybkie przepisy oparte na diecie bezglutenowej.

Ostatnio dodane artykuły:
Komentarze: