Czas na zdrowe grillowanie
Grillowanie to świetny sposób na przyrządzanie zdrowej żywności. Jednak trzeba pamiętać w jaki sposób właściwie korzystać z grilla. Nieumiejętne przygotowywanie potraw może okazać się bowiem szkodliwe dla Twojego zdrowia.
Grillowanie jest sposobem obróbki kulinarnej, która nie tylko dodaje pysznego aromatu żywności, ale także pozwala na ograniczenie dodawania do niej nadmiernych ilości niezdrowych tłuszczów. Wbrew pozorom żywność można także przyrządzić na zdrowy sposób. Pomyśl tylko jak pysznie wyglądać może aromatyczna pierś z kurczaka z dodatkiem naturalnych przypraw podana z letnią surówką. Smaczne? - Zapewne. Zdrowe i smaczne? - Tak, ale tylko wtedy, gdy pierś przygotujemy w odpowiedni sposób.
Typowym błędem stosowanym na co dzień jest używanie rozpałek do grilla, które zawierają trujące i rakotwórcze związki. Podczas grillowania pod wpływem wysokiej temperatury trujące cząsteczki z rozpałek unoszą się i przechodzą do spożywanej przez nas żywności.
Poddawanie mięsa wysokiej temperaturze podczas grillowania przez dłuższy czas oraz pieczenie go bezpośrednio na ruszcie prowadzi do jego zwęglania i powoduje tworzenie się związków chemicznych zwanych wielopierścieniowymi węglowodorami aromatycznymi w skrócie WWA, które są związane z większym ryzykiem powstawania wielu nowotworów. Ważne jest, by żywność podczas grillowania nie leżała bezpośrednio na ruszcie. Tłuszcz, który skapuje na gorący ogień drzewny pod wpływem wysokiej temperatury powoduje wytwarzanie WWA, które z powrotem wraz z dymem przenikają do spożywanej żywności. Dlatego warto jest zastosować tacki aluminiowe i grillować na nich żywność, to pomoże zminimalizować skapywanie tłuszczu. Innym sposobem może być także używanie grilla elektrycznego, jednak nie musimy rezygnować z przyjemności typowego grilla, jeśli będziemy stosować się do podanych w naszym artykule zaleceń.
Istotne jest też samo mięso, które przygotowujemy na grilla. Powinniśmy zadbać o to, aby był to surowiec jak najwyższej jakości. Należy odrzucić wyroby już uwędzone i peklowane o wysokiej zawartości tłuszczu a szczególnie przetwory mięsne takie jak parówki, kiełbasy i hamburgery. Zawierają one bowiem grupy nitrynowe oraz aminowe, z których powstają nitrozoaminy o charakterze rakotwórczym.
Nie należy jednak poddawać grillowaniu ziemniaków. Badania prowadzone przez holenderskich naukowców dowiodły bowiem, że podczas grillowania a także smażenia i pieczenia ziemniaków powstaje niebezpieczny i rakotwórczy związek zwany akryloamidem. Ten sam związek wytwarza się w momencie pieczenia produktów zbożowych np. tostów, bułek, pieczywa.
Podstawowe zasady dobrego grillowania na świeżym powietrzu:
- Należy zadbać o czystość rusztu, przed każdym grillowaniem dokładnie myjemy i czyścimy ruszt z zaschniętych pozostałości
- Przechowywać surowe mięso w lodówce do czasu grillowania
- Przechowywać surowe mięso i ryby oddzielnie z gotową, już grillowaną żywnością oraz świeżymi owocami i warzywami
- Unikać przysmażania swojego mięsa i zwęglania, jeśli zdarzy się, że nie masz wyjścia i musisz skonsumować taką żywność wówczas usuń zwęglone czarne porcje, są one dla Twojego zdrowia najbardziej szkodliwe.
- Wybierać odpowiednią do grillowania żywność oraz przestrzegać czasu i temperatury grillowania
- Wybieraj z grilla chudsze mięsa takie jak wołowina, drób, ryby zamiast hot-dogów, parówek, kiełbas, boczku o wysokiej zawartości tłuszczu.
- Marynuj mięso przed grillowaniem (możesz dodać ocet, wino i aromatyczne przyprawy zawierające naturalne związki niszczące niekorzystne dla organizmu toksyny), ograniczy to powstawanie amin heterocyklicznych i doda smaku potrawom.
- Wszelkie sosy i dressingi należy dodawać pod koniec grillowania potrawy, w ten sposób można zapobiec ich przypaleniu.
- Pamiętaj o tym, że grillowanie nie musi być ograniczone tylko do przyrządzania mięsa oraz ryb – można też zastosować warzywa (doskonale nadają się do tego papryka, cukinia, bakłażan, cebula, kolby kukurydzy) oraz owoców np. grillowane jabłka, ananasy, brzoskwinie, grejpfruty
Kilka sposobów na udane potrawy z grilla:
- Ryby możesz grillować na dużych arkuszach folii aluminiowej, do filetu dodaj kilka rodzajów świeżych ziół, trochę czosnku, kilka plastrów cytryny i odrobinę białego wina. Zawiń całość dokładnie folią i grilluj, aż potrawa będzie gotowa.
- Na deser możesz przyrządzić plastry ananasa. Jest to bardzo proste. Zawiń pokrojone plastry ananasa w folię aluminiową i połóż go na tacce aluminiowej, grilluj przez kilka minut. Do gotowego ananasa dodaj trochę mrożonego jogurtu naturalnego, miodu i odrobinę orzechów.
- Do grillowanych owoców możesz zawsze dodać czekoladę, pistacje bądź cynamon. Najłatwiejsze do grillowania są twarde owoce, jak np. ananas lub jabłko, gdyż podczas podgrzewania nie tracą swojego