Cynk

Cynk

Cynk to jeden z podstawowych składników mineralnych, który w organizmie człowieka odgrywa wiele ważnych funkcji. Jego magiczne działanie zostało dokładnie poznane w ciągu ostatnich lat.

„Pierwiastek życia” – bo tak można o nim powiedzieć odgrywa ważną rolę w terapii depresji, bierze udział w syntezie białka w organizmie a także zmniejszaniu podatności organizmu na infekcje w tym stany zapalne skóry. Cynk jest niezwykle istotny dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, produkcji czynników wzrostu oraz hormonów płciowych.



Gdzie go szukać?

Cynk występuje w znacznych ilościach w produktach pochodzenia zwierzęcego takich jak:

  • Wołowina
  • Wieprzowina
  • Drób
  • Skorupiaki

Mleko i produkty mleczne, jaja oraz ryby są także dobrym źródłem cynku. Dwa aminokwasy siarkowe występujące w mleku
– cysteina i metionina powodują lepsze przyswajanie cynku przez organizm ludzki.
Dobrym źródłem cynku są również produkty pełnoziarniste takie jak płatki owsiane, chleb pełnoziarnisty oraz grube kasze. Niestety pokarmy te zawierają także duże ilości fitynianów, które przyczyniają się do gorszego wchłaniania cynku czyli do obniżenia jego biodostępności przez organizm. Ma to ogromne znaczenie dla osób będących na diecie wegetariańskiej ponieważ duża ilość produktów roślinnych w diecie a mała produktów pochodzenia zwierzęcego może przyczyniać się do występowania niedoborów tego pierwiastka.
Względnie dobrymi źródłami cynku są także orzechy oraz nasiona roślin strączkowych.

Magiczne działanie cynku:

Cynk odpowiada za wiele funkcji w naszym organizmie:

  • Odgrywa bardzo ważną rolę w metabolizmie DNA i RNA
  • Przeciwdziała depresji
  • Bierze udział w metabolizmie lipidów oraz energii
  • Zmniejsza ryzyko występowania nowotworów
  • Jest niezbędny do prawidłowego podziału komórek oraz bierze udział w ich naprawie
  • Odpowiada za transport i wykorzystanie witaminy A i E
  • Jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego
  • Wpływa na lepsze gojenie się ran i oparzeń
  • Warunkuje prawidłowy rozwój mózgu
  • Zmniejsza znacznie czas trwania biegunek

Piękna skóra Cynk osłabia przebieg łuszczycy. Odpowiednia podaż tego pierwiastka wraz z dietą zapewnia piękny i zdrowy wygląd naszej skóry. Pierwiastek ten jest dodawany do kosmetyków zwalczających trądzik oraz do zasypek przyspieszających gojenie się ran. Cynk wzmacnia także działanie witaminy A oraz osłabia procesy starzenia oraz błyszczenia się skóry.

Cynk a ciąża: Niedobór cynku w diecie kobiety ciężarnej może przyczyniać się do powstawania deformacji płodu a także może mieć wpływ na mniejszą masę urodzeniową dziecka. Niedobory cynku mają duże znaczenie w powstawaniu naturalnych przeciwciał oraz w transporcie tych przeciwciał przez łożysko matki do płodu. Tylko odpowiednia ilość cynku w diecie matki zapewnia właściwy rozwój układu odpornościowego dziecka.

Objawy niedoboru cynku:

  • Anemia
  • Spadek masy ciała
  • Brak stabilności nastroju, depresja
  • Spadek masy kostnej
  • Zaburzenia hormonalne
  • Słabe gojenie się ran
  • Nowotwory
  • Wzrost podatności na infekcje
  • Starzenie się organizmu
  • Osłabienie funkcji układu odpornościowego
  • Zmiany skórne: łuszczycopodobne
  • Wypadanie włosów, łysienie


Jak działać przy skrajnych niedoborach cynku? Chcąc zmniejszyć niedobory cynku w organizmie należy wprowadzić do diety produkty zbożowe oczyszczone (takie jak mąka pszenna biała, ryż biały, drobne kasze) kosztem produktów pełnoziarnistych.
Pokarmy nieoczyszczone to zboża, które nie zostały przetworzone w wyniku procesu technologicznego i zachowały w całości lub częściowo swoją łupinę nasienną (ryż brązowy, makarony pełnoziarniste, mąka razowa, płatki owsiane itp.). Ograniczają one
w znacznym stopniu wchłanianie cynku przy skrajnych jego niedoborach poprzez zawarte w nich fityniany.
Niedobory cynku powodują osłabienie naturalnych funkcji układu odpornościowego w wyniku zwiększonej produkcji reaktywnych form tlenu czyli wolnych rodników przyczyniających się do powstawania wielu chorób.

Witamina A a cynk
Cynk wpływa na wchłanianie, transport i wykorzystanie witaminy A. Deficyt cynku w diecie powoduje powstawanie niedoborów tej witaminy. Może to mieć bardzo negatywne skutki prowadzące do zaburzeń procesów rozwojowych, kurzej ślepoty, osłabienia funkcji układu odpornościowego, zmęczenia a nawet śmierci.

Zmiany łuszczyco podobne – Acrodermatitis enteropathica:
Acrodermatitis enteropathica jest to choroba charakteryzująca się zaburzeniami wchłaniania jelitowego cynku. Schorzenie to wywołane jest mutacją na poziomie genu SLC39A4 dziedziczone autosomalnie, recesywnie. Efektem tego defektu genetycznego jest niskie stężenie cynku w surowicy krwi oraz widoczne zmiany skórne. Obserwuje się także spowolnienia tempa wzrostu
u dzieci i młodzieży, zwiększone występowanie infekcji bakteryjnych i grzybiczych oraz łysinę. Pacjenci, którzy nie są leczeni umierają zwykle w pierwszych latach życia.
Leczenie suplementacją cynku zwiększa szansę przeżycia osób chorych na Acrodermatitis enteropathica w 100% Po raz kolejny więc odkrywamy ogromny wpływ cynku na zachowanie funkcji życiowych organizmu.

Ostatnio dodane artykuły:
Komentarze: