Cukrzyca - objawy, przyczyny powstawania, leczenie i dieta

Cukrzyca - objawy, przyczyny powstawania, leczenie i dieta

Cukrzyca to przewlekła choroba metaboliczna, charakteryzująca się hiperglikemią - (podwyższonym poziomem cukru we krwi) wynikającą z defektu produkcji lub działania insuliny wydzielanej przez komórki beta trzustki. Choroba ta jest uwarunkowana genetycznie lub środowiskowo.




Cukrzyca występuje wówczas, gdy:

  • Glikemia przygodna (>200 mg/dl)
  • lub 2-krotnie wykonana na czczo (>126 mg/dl)
  • lub glikemia w 2 godzinie po obciążeniu glukozą > 200 mg/dl

Cukrzyca typu 1 /Cukrzyca insulinozależna / Cukrzyca młodzieńcza

Spowodowana jest zniszczeniem komórek beta wysp trzustkowych i występuje w niej skłonność do powstawania kwasicy ketonowej. Zniszczenie komórek beta wysp trzustkowych może być wywołane czynnikami autoimmunologicznymi lub nieznanym. Może wystąpić w dzieciństwie i w wieku młodzieńczym. Osoby z tym rodzajem cukrzycy są zwykle szczupłe.

Cukrzyca typu 2/ cukrzyca insulinoniezależna / Cukrzyca dorosłych

Postać występująca zawsze z zaburzeniami w wydzielaniu insuliny, niemal zawsze z występującą opornością na działanie insuliny (insulinooporność). Podawanie insuliny w typie 2 cukrzycy nie jest niezbędne do przeżycia na początku trwania choroby lub przez cały okres jej trwania. Zwykle osoby z tym rodzajem cukrzycy są otyłe – co zwiększa oporność na działanie insuliny.

Czynniki odpowiedzialne za powstawanie choroby

  • Otyłość brzuszna
  • Mała aktywność fizyczna
  • Ryzyko wystąpienia choroby jest większe wraz z wiekiem
  • Nadciśnienie tętnicze
  • Zaburzenia lipidowe
  • Zbyt wysoki poziom cholesterolu LDL
  • Utrzymujący się wysoki poziom trójglicerydów we krwi

Objawy cukrzycy

  • Wzmożone pragnienie
  • Ubytek masy ciała
  • Osłabienie
  • Zaburzenia widzenia
  • Obecność glukozy w moczu
  • Podwyższone stężenie glukozy we krwi
  • Zwiększone oddawanie moczu
  • Zwiększone łaknienie
  • Świąd skóry, zmiany skórne
  • Dodatkowe choroby: świąd skóry, krocza, grzybica

Kto jest najbardziej narażony na cukrzycę?

  • Osoby z utrzymującym się wyższym od normy poziomem glukozy we krwi
  • Kobiety, które urodziły dzieci o masie powyżej 4,5 kg lub które przebywały wcześniej cukrzycę ciężarnych
  • Osoby w średnim wieku z rodzin, w których cukrzycę wcześniej zdiagnozowano cukrzycę
  • Osoby otyłe
  • Osoby otyłe z nadciśnieniem tętniczym oraz zaburzeniami lipidowymi
  • Osoby cierpiące na nadciśnienie tętnicze oraz zaburzenia lipidowe

Wartości prawidłowe stężenia glukozy we krwi dla zdrowych osób dorosłych

  • Na czczo – około 8 – 14 godzin od ostatniego posiłku – 60 – 99 mg/dl
  • 1 godzinę po spożyciu posiłku <140 mg/d; 2 godziny po posiłku – (70 – 135 mg/dl)
  • Glikemia przygodna – oznaczana w próbce pobranej o dowolnej porze dnia < 200 mg/dl
  • Wartości wyższe lub niższe niż powyżej wskazują na niedocukrzenie - hipoglikemię lub cukrzycę – hiperglikemię.

Błędy żywieniowe prowadzące do cukrzycy

  • Zbyt energetyczne posiłki
  • Spożywanie zbyt dużych ilości cukrów prostych oraz dwucukrów takich jak słodycze, ciastka, cukierki a nawet owoce zawierające fruktozę
  • Zbyt duża ilość tłuszczów szczególnie nasyconych w diecie kosztem węglowodanów złożonych

Rozpoznanie choroby

  • Test na obecność glukozy w moczu
  • Badania kliniczne osób, u których podejrzewa się cukrzycę
  • Test obciążenia glukozą – OGTT
  • Badania moczu oraz krwi na obecność ciał ketonowych
  • Oznaczanie poziomu glukozy we krwi na czczo i po posiłkach

JAK POWINNA WYGLĄDAC DIETA W CUKRZYCY?

Cele diety u osób chorych na cukrzycę

  • Normalizacja masy ciała
  • Unikanie hiperglikemii
  • Ograniczenie podaży węglowodanów szybko się wchłaniających
  • Zwiększenie ilości wolno się wchłaniających węglowodanów
  • Podaż białka racjonalna – 12-20%
  • Optymalizacja spożytych pokarmów – pożyteczna przy odchudzaniu

Dieta w cukrzycy

  • Eliminacja lub prawie całkowite wyeliminowanie cukrów prostych oraz dwucukrów a także przetworów zawierających dużą ilość cukru
  • Leczenie otyłości – poprawa diety oraz zwiększenie aktywności fizycznej
  • Ograniczenie spożycia tłuszczów zwierzęcych
  • Zwiększenie spożycia chudych mięs oraz chudego mleka
  • Zwiększenie udziału w diecie olejów roślinnych – oleju sojowego oraz słonecznikowego
  • Nie stosować „diety cud”!!!
  • Spożywać niezbyt obfite, lecz częste posiłki (najlepiej 5-7)

Ostatnio dodane artykuły:
Komentarze:
stop_cukrzycy2017-10-09 19:13:09
Czy też tak masz? U cukrzyka często występują zaburzenia czucia temperatury: chory nie potrafi odróżnić temperatury wysokiej od niskiej, a czasami odwrotnie – gorącą wodę odczuwa jako letnią, stąd kąpiel lub mycie nóg bez uprzedniego sprawdzenia temperatury powodować może znaczne oparzenia. Dbajmy o siebie!
Dominika2017-03-02 10:17:46
W sieci jest dużo informacji o stopie cukrzycowej i cukrzycy czytaj te, które mogą Ci pomóc. Mi pomogły. http://www.stopacukrzycowa.org.pl/
bolek2016-02-23 13:13:11
Chcesz schudnąć i wyleczyć cukrzycę ogranicz węglowodany w tym cukry a przejdź na dietę wysoko tłuszczową.1-białko 1-węglowodany 3-zdrowe tłuszcze +wysiłek fizyczny dobrany do stanu zdrowia. Jak można pisać żeby ograniczyć spożywanie tłuszczów, to z węglowodanów mamy choroby cywilizacyjne.