Bezglutenowy budyń na półce sklepowej
Dieta bezglutenowa stawia przed nami zawsze nowe wyzwania. Wybierając się na zakupy do sklepu powinniśmy zwracać szczególną uwagę na skład artykułów spożywczych zawarty na opakowaniu oraz wzmiankę o zawartości gluten. Produkty, które pozornie nie powinny zawierać glutenu, bardzo często są nim zanieczyszczone.
Dziś dla porównania kilka powszechnie dostępnych produktów takich jak kisiel, budyń i żelatyna. Każde z nich może zawierać w swoim składzie ziarna zbóż, a więc także gluten.
Producenci zawierają informację o możliwej zawartości glutenu na odwrocie każdego opakowania. Oprócz glutenu wymienione wyżej produkty mogą także zawierać alergeny takie jak soja a także mleko (zawiera cukier mleczny - laktozę i białko mleka krowiego -kazeinę). Dlatego tak ważne jest, aby czytać etykiety, nawet jeśli druk jest napisany małą czcionką.
Budyń bezglutenowy oznaczony międzynarodowym symbolem przekreślonego kłosa można nabyć w sklepach takich jak Tesco za około 1,40zł.
Eliminacja z diety szkodliwych dla organizmu substancji takich jak gluten (w przypadku osób cierpiących na nietolerancję) powoduje złagodzenie różnorakich objawów chorobowych takich jak biegunki, wzdęcia, zaparcia lub niestrawności. Wprowadzenie diety bezglutenowej bardzo często leczy wiele innych schorzeń (niedokrwistość, depresje, choroba Duringa itd.).
Warto pamiętać o tym, że nawet śladowe ilości glutenu (2 g) mogą przyczyniać się do spłaszczenia kosmków jelitowych i upośledzenia wchłaniania przez jelita do krwi witamin i składników mineralnych. Proces odbudowy kosmków może trwać nawet do kilku miesięcy. Każdy bezglutenowiec powinien wiedzieć, że zanim wybierze jakikolwiek produkt spożywczy z pułki sklepowej musi podejść do niego z rozwagą, aby nie narazić się na „glutenowe rewolucje”.